Va avea ghinion „Ziua Brâncuşi”?

Vineri, 6 martie a.c., presa anunţa că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, împreună cu 46 de deputaţi şi senatori au propus, printr-o iniţiativă legislativă, declararea zilei de 19 februarie drept „Ziua Brâncuşi”, sărbătoare naţională.Brancusi 31

„Ar fi o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea lui Brâncuşi de către statul român atunci când a vrut să doneze toata opera sa poporului român”, precizau iniţiatorii proiectului de lege în expunerea de motive, menţionând că „părintele sculpturii moderne”, Constantin Brâncuşi, s-a născut pe 19 februarie 1876. Semnatarii proiectului de lege mai arătau că Brâncuşi este considerat „unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul Cultural Universal”.

Pe mine, ştirea m-a cam mirat, fiindcă auzisem că o asemenea iniţiativă avusese, încă mai demult, scriitorul gorjean Laurian Stănchescu, om care se luptă de ani buni pentru păstrarea şi cinstirea moştenirii lăsate de marele sculptor. Ba chiar, în ianuarie, Laurian Stănchescu îl rugase public pe Președintele României să propună el însuşi acest proiect de lege, dar solicitarea a rămas fără răspuns. Am căutat niscaiva lămuriri prin presă, dar n-am găsit.

Uitasem chestiunea când, câteva luni mai târziu, în iunie, am citit că Senatul României — prima Cameră sesizată — a respins proiectul de lege privind declararea zilei de 19 februarie ca „Ziua Brâncuşi”, zi de sărbătoare naţională (votând în schimb instituirea Zilei Limbii Maghiare pe 13 noiembrie a fiecărui an). Totul urma să se tranşeze la Camera Deputaţilor, când i-o veni rândul…
Şi iar a trecut timpul, până acum două zile. Pe 4 noiembrie 2015, în haosul politic creat de demisia guvernului Victor Ponta, de contestarea Parlamentului şi a mai tuturor politicienilor, s-a întâmplat, totuși, un lucru minunat: în Camera Deputaților s-a votat, fără niciun vot împotrivă, Legea privind declararea zilei de 19 februarie – „Ziua Brâncuşi” – ca sărbătoare naţională! E drept că ştirea s-a pierdut in tumultul veştilor despre „stradă“ (n-am găsit-o decât în presa gorjeană), dar nici nu mai contează, faptul s-a produs!
Acum, mai este nevoie doar de semnătura preşedintelui, căruia i-a fost transmis Proiectul de lege spre promulgare: dacă acest lucru se va întâmpla, atunci, de anul viitor, România va sărbători „Ziua Națională Brâncuși”; dacă nu, atunci… ghinion! Şi pentru Brâncuşi, şi pentru noi. Să nu uităm că a mai fost un proiect legislativ votat în ambele camere, dar respins de președintele Klaus Iohannis, care l-a trimis din nou în Parlament: proiectul de lege privind declararea lui Avram Iancu erou național. Dar cum românii sunt în această perioadă sensibilizaţi la maximum, eu cred că dl Iohannis nu va risca şi, oricât ar fi de ocupat cu instalarea propriului guvern şi alte chestii importante, va găsi un minut şi un dram de înţelepciune spre a semna pentru celebrarea în acest mod a celui care ne-a dus în universalitatea lumii.

***

Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876 în satul Hobiţa, din judeţul Gorj, şi a decedat la 16 martie 1957, la Paris.
La Târgu-Jiu, Brâncuşi a lăsat cea mai importantă moştenire: Ansamblul Calea Eroilor, cu Masa Tăcerii, Poartă Sărutului şi Coloana fără Sfârşit. Cu toate acestea, Constantin Brâncuși nu este respectat la el acasă. La Hobița, parcul de lângă Casa memorială este transformat în teren de fotbal. Mai mult, elementele autentice ale casei în care s-a născut artistul zac de ani de zile într-un depozit, la școala din Peștișani. La Târgu-Jiu, Coloana și-a pierdut strălucirea, fiind plină de pete. În Parcul Central din Târgu-Jiu, lucrările din piatră se umplu de noroi, după ce plouă, din cauza pavimentului impropriu. Dar, în condițiile în care data de 19 februarie, ziua în care s-a născut marele sculptor, are șanse mari să fie declarată sărbătoare națională, poate că lucrurile se vor schimba…

2 Responses to “Va avea ghinion „Ziua Brâncuşi”?”

  • Laurian Stănchescu spune:

    Vă salut cu mult respect. De trei ani încerc să promovez acest proiect în Parlament, iată că anul acesta i s-a împlinit sorocul. Proiectul Avram Iancu din Parlament este tot al meu, trebuie să intre în plenul Camerei la votul final. Vă mulţumesc pentru articol.

    Laurian Stănchescu

  • ninu spune:

    Si aceasta cale,a internetului, e buna pentru a sensibiliza pe cei „prinsi” cu treburi importante, pe punctul de a neglija ce nu e de ignorat. Onoare initiatorului, domnului Stanchescu !

Leave a Reply

Arhive