Simt nevoia să revin!

Şi meciurile de snooker au pauze, acoperite de cei de la Eurosport cu reclame (şi ei trebuie să trăiască!).

Cum nimeni nu suportă reclamele televizate, în timpul lor oamenii caută altceva. Eu, aseară, am încercat Antena 3, să văd cum se pregăteşte marea „întâlnire” a „vedetelor” postului cu cetăţenii, programată pentru azi — după mine, o nejustificată manipulare, un gest ostentativ, chiar asemănător cu cel reclamat, al oamenilor fiscului. Dar nu asta-i problema.steag1
Am nimerit taman când se emitea un clip, o parodie făcută de nişte tineri actori, cu versuri adecvate momentului, pe o melodie faimoasă: Trei culori. Versurile, haioase; melodia, cam nepotrivită, după părerea mea, dar gestul autorilor poate fi justificat prin aceea că a fost la un moment dat Imn de Stat al României socialiste, deci pe vremea când democraţia nu ne definea întrutotul. Ca atare, lumea din platou s-a distrat. Inclusiv dl Gâdea, care, chiţcăind ca un scapete în faţa tarabei cu dulciuri, i-a întrebat (chiar de mai multe ori) pe tinerii actori: „Cum de v-a venit ideea să folosiţi această melodie ceauşistă?” Băieţii nu prea au avut o explicaţie — asta le-a venit în minte, asta au făcut, aşa cum mii de alţi tineri care au avut la un moment dat o chitară în mână au creat parodii, unele chiar de succes. 
Dar fanfaronul care patrona adunarea şi care se pretinde a fi jurnalist ar fi trebuit să ştie că melodia asta nu-i deloc „ceauşistă”. 

„Trei culori”, este creaţia lui Ciprian Porumbescu, autor al mai multor cântece cu adevărat patriotice (unul dintre ele, „Pe-al nostru steag e scris unire”, a fost preluată de mult de Albania, care a făcut din ea Imn de Stat!). Adânc încrustată în catargul tricolorului românesc, ea va fi mereu un simbol al patriotismului curat, o chemare la luptă întru apărarea demnităţii neamului.
Că a devenit la un moment dat, cu alte versuri şi în alte vremuri, Imnul României, nu-i scade importanţa, n-o face comunistă ori ceauşistă. După cum, cu versuri critice la adresa fiscului, n-o să-l scape nici pe Voiculescu, şi nici Antenele sale de aplicarea legii.

Rămâne în discuţie un singur lucru, asupra căruia simt nevoia să revin: aplicarea să fie făcută corect, iar televiziunea asta, aşa cum e, să continue să existe. Fiindcă aşa cere democraţia, nu de altceva!

Simt nevoia să revin! 100.00% voturi 5 stele

Leave a Reply

Zoom
Zoom in Regular Zoom out
Arhive
Cititori în 2018:
87200