Urma banilor

Jurnaliști curioși au făcut sondaje printre participanții la manifestările care umplu piețele publice și au ajuns la concluzia că majoritatea lor habar n-au ce conține ordonanța de urgență împotriva căreia se pronunță cu atâta îndârjire!

Nici nu-i de mirare, atâta vreme cât însuși unul dintre liderii lor − și ai Opoziției din țara asta −, Nicușor Dan, se bâlbâie penibil încercând să ofere vreun argument în acest sens (vezi). Dacă nici măcar el n-a citit respectivul act, ce să mai pretinzi de la ceilalți?! De altfel, majoritatea oponenților n-au citit nici programul de guvernare al PSD, nici alte documente care, dacă ar fi analizate așa cum se cuvine, ar putea duce la găsirea unor motive de critică justificată. 22221Asta nu înseamnă însă că cei care se pronunță împotriva manifestărilor ar fi în cunoștință de cauză! Dar măcar ei invocă primele măsuri luate deja de Executiv, chestie pe care Opoziția o ignoră complet, în spiritul luptei politice de pe la noi: strigă mai tare decât ei, lumea va crede că ai dreptate!
Vorbind de bâlbâieli, nu-l putem ocoli nici pe impozantul domn Johannis, ale cărui ezitări, confuzii și retractări au ajuns să-l caracterizeze. Ceea ce nu-l împiedică să fie în fruntea seismului care a cuprins țara („în frunte”, dacă ne referim la participarea directă la manifestarea neautorizată; în rest, „în spate”, adică „la butoane” și nu așa cum îi stă bine unui președinte, care ar trebui să fie echidistant și imparțial, frământat numai și numai de mai binele poporului său…).
Cu alte cuvinte, totul este doar o imitație fără valoare a unei mișcări populare autentice. Fără valoare, dar nu și fără importanță, atâta timp cât, tot mai vizibil, lumea e împărțită în două – cam după procentele rezultate la alegeri. Iar pentru fărâma care departajează, actuala Opoziție e-n stare să pârjoleasă totul și, răsturnând guvernul, să ajungă la putere. De ce face asta? Oare vine cu un Program de guvernare mai bun? Oare așa crede dl Johannis că poate instala pas cu pas „guvernul său” și, totodată, liniștea și bunăstarea în România?

Pentru a afla adevărul, n-avem decât să luăm urma banilor! Așadar, cine câștigă dacă rămâne actualul guvern? Şi cine câștigă dacă vine altul?

în prima situație, răspunsul e simplu: câștigă PSD și clientela acestuia. Firimiturile care le scapă printre degete, e posibil să ajungă și la noi. De pierdut însă, cel puțin în prima fază, se pare că vor pierde companiile străine, băncile, capitalul extern interesat de sectoarele-cheie, de resursele pe care le mai avem, de profitul tot mai mare, asupra căruia PSD declară că a pus gând rău. Or, asta nu se poate accepta, motiv pentru care multinaționalele sprijină fățiș vacarmul din piață, ambasadorii unor țări își permit gesturi la care în alte țări nici nu gândesc, Popularii europeni își amplifică presiunile, presa interesată presară fumigene, aia internațională (care simte sângele de la distanță!) adulmecă Bucureștiul, internetul geme de aiureli. Stă românul, se scarpină-n cap și nu pricepe cum e mai bine, fiindcă lucruri pe care până nu demult le știa într-un fel, i se prezintă taman pe dos! Un lucru e limpede: bine n-o să fie, nici pentru el, nici pentru țară.
Dar dacă pică guvernul Grindeanu, cine câștigă? Păi e simplu – fix cei care pierd în prima ipoteză. Plus procurorii, care iată, au ajuns o putere în stat și își permit să ancheteze guvernul pentru emiterea unui act normativ! Plus – se zice – niște tipi din serviciile secrete. Plus alții, neștiuți. Flamura roșie a luptei anticorupție, care ne este fluturată permanent în față, ne ia mințile și ne fac să spargem limitele dintre democrație și anarhie…

E clar că planeta se reconfigurează. Nu ca să le fie bine cât mai multora, dimpotrivă. Ca de obicei, politica o ia pe urmele banilor, iar acolo unde patriotismul, interesul național, dorința de libertate și chiar democrația se opun, se intervine brutal. Nu neapărat cu armele, fiindcă azi sunt metode mai subtile, mai cinice, cum ar fi, de exemplu, manipularea propriei populații, cu sprijinul câtorva lideri ușor de cumpărat.

De data asta, victima este România.

4 Responses to “Urma banilor”

 • ninu spune:

  O explicatie mai clara, cu valoare de cvasianaliza, a fenomenului care ia amploare, avand ca protagonisti cele doua categorii de protestatari cu obiective diametral opuse, desfasurandu-se pe aceeasi scena – Romania, la ora cand scriu, nu gasesc alta mai valabila. Bine ar fi ca mesajul din material sa ajunga la cei multi, care inca nu stiu ca sunt manevrati.

 • Eric spune:

  Imi este greu sa „raspund” unui prieten, unui om pe care il respect enorm, dar o fac:
  Stiam ca sunteti cu PSD, insa nu m-am gandit ca de la un drept exercitat democratic, de sute de mii de oameni, ajungeti la un subsol ca: „De data asta, victima este Romania”.
  Victima este clasa politica si toti care se afla in oala numita politica. Protestul este singura arma de negociere cu Guvernul si un exercitiu democratic (imi pare rau daca dvs, in marea majoritate a vietii traite nu ati avut posibilitatea asta). Dar ar trebui sa incercati. Indiferent de pareri sau afinitati.
  De protestele care au avut loc in toate aceste zile o sa beneficiati inclusiv dvs, intr-un viitor.
  Ce este si mai monstruos decat sa tii partea unui smecher, este sa fii impotriva unui om, sau unui grup de oameni, care isi exercita un drept fundamental.
  Si pana la urma, privind imaginea de ansamblu: cat de tembel sa fii sa votezi aceleasi moace timp de 28 de ani? (ma refer la nivel de popor, nu la dvs.) Serios acuma. Romania niciodata n-a dat o sansa unor noi perspective (da, a fost Ciolos anul trecut, drept dovada am avut crestere economica pe 2016). Cat de tembel, ca popor, sa fii sa votezi mereu acelasi vierme? PSD a avut mereu puterea in ultimii 27 de ani. S-a terminat, au expiat, este vremea pentru altii. Prea multi oameni si-au pus sperante in „ragalii”. Eu, noi, toti cei care am protestat si vom mai protesta cand va fi cazul, nu vom mai accepta antichitatea numita PSD.

 • admin spune:

  Si mie imi vine la fel de greu sa raspund in acest fel unui vechi amic, care, dupa ani si ani, atata a inteles din discutiile noastre: ca cine-i de stanga, e… cu PSD!
  Afirmatia este complet gresita, contravine primului principiu al logicii si nu poate conduce decat la alte erori. Restul constatarilor imi par, in context, doar expresia cautarilor sale maniheiste si a raspunsurilor partiale ori de genul „tertio non datur” gasite (sau oferite de altii) pana acum. Dar e privilegiul fiecarei generatii sa parcurga aceasta boala, pentru ca, mai apoi, exact cand incepe sa inteleaga ca pe nimeni nu intereseaza adevarul, sa se vada data la o parte, ca depasita si pernicioasa…
  De aceea nici nu incerc sa-ti mai spun si altceva decat am scris deja, mai ales ca eu ma refer la alte chestiuni decat cele rostogolite prin pietele patriei. Cine poate intelege, o face; cine nu – treaba lui, eu nu mai am rolul de a oferi altora idei. Mie, draga prietene, nu-mi ramane decat sa exclam, pre limba presedintelui tau: Zwischen uns sei wahrheit!

 • ninu spune:

  E bine ca „Urma banilor” a suscitat interes. Inseamna ca soarta tarisoarei noastre, vorba lu’ Nenea Iancu, nu ne lasa indiferenti. Dar ca sa vituperezi ca un apucat, cu pretentia c-o faci in spirit democratic, impotriva unor milioane de „moace tembele” ce glisara la urne spre stanga, e o cale cam lunga. Un asa derapaj umoral, emanat de semnatarul eric, dovedeste o mare suferinta launtrica la unii semeni.
  Apropo de democratie: Fiul popii din Rasinari spune ca „democratia trebuie distrusa pentru ca Romania sa nu dispara” (dixit Cioran)…
  …Si batranul Miron Costin ar spune din nou, cu ricoseu la avaritia iohannista, potrivindu-i-se manusa subiectului: „Nesatioasa-i hirea domnilor, spre latire si avutie oarba”. Asta asa, daca tot suntem pe… „Urma banilor”.

Leave a Reply

Arhive